Tontilla on eilen porattu ensimmäinen maalämpökaivo 130m. Tänään on porausta samat 130m. Eli yhteensä porausta 260m. Tämän pitäisi riittää parintalon kokonaislämmitykseen.
Kuvassa poravaunu oikealla. Jouduttiin ajamaan kuorma-autollinen kiveä etupihaan, jotta saatiin poravaunu oikeaan paikkaan poraamaan kaivot.
Ajankohtainen maalämpö ongelma:
Viimeaikoina olemme pohtineet maalämpöjärjestelmää tarkemmin. Olemme tehneet Kesselen kanssa diilin vesikiertoisesta lattialämmitysjärjstelmästä, maalämpöporauksesta sekä yhteisistä maalämpöpumpusta & lämminvesivaraajasta. Yhteisiin laitteisiin päädyttiin kustannussyistä (ilman, että selvitimme tarpeeksi laitteiden todellista toimivuutta paritalokohteessa). Nyt on noussut esille ongelma, miten jakaa yhteisten laitteiden kautta asuntokohtainen kulutus. On olemassa mittarit (kalliit sellaiset), joilla pystyisi ilmeisesti jakamaan asuntokohtaisen käytön. Mutta mietenkäs yhteisten laitteiden kulutus?
Yhteiseen tekniseen tilaan on piirretty jälkimittarit sekä 3 mittauskeskusta. Jos olisimme fiksuja, tekisimme tässä kohtaa muutoksen ja ottaisimme sittenkin omat maalämpöpumput sekä varaajat. Toki omat laitteet maksavat hieman enemmän. Mutta säästöä tulisi siinä, että teknisesta tilasta jäisi 1 mittauskeskus pois (yhteisten laitteiden mittaus). Sekä jälkimittarit pois. Asunnon jälleenmyynnin kannalta olisi tietysti merkittävää, jos laitteet olisivat omat. Ja yhteiseen tekniseen tilaan vedettäisiin tässä kohtaa väliseinä. Saataisiin molempiin asuntoihin selkeät omat tekniset tilat. Tuttu sähkömies sekä sähkösuunnittelija ovat ehdottomasti omien laitteiden kannalla.
Onko kokemuksia?
Tässä vaiheessa vielä ilmeisen helppo muutos, mutta miteskäs parin vuoden päästä, jos haluaisimmekin omat laitteet. Ei taida onnistua ihan helposti? Tai on aikakin kallista leikkiä myöhemmin?
Etualalla naapurirakentajan perustukset. Takana meidän tontti ja maalämmön poraus.
Kellari kuvattuna tontin lounaiskulmasta.
Pöllipino vinksinvonksin. Onko myrsky kaatanut vai hermostunut naapuri?
Oma järjestelmä kirpaisee hieman enemmän mutta tulevaisuudessa kyllä todella paljon helpompi. Entä jos toinen asunnoista haluaa lisätä esim aurinkoenergiaa ja teillä on vain yksi järjestelmä? Entä kun toinen polttaa takassa puuta ja säästää lämmityksessä? Kaivot voi olla yhteiset mutta omat pumput ilmanmuuta. Lämmitysenergia ja varsinkin käyttövesi on koko talon suurimpia menoeriä rakentamisen jälkeen johon voi paljon vaikuttaa itse
VastaaPoistaKiitos kommentista! Todella asiaa. Ja millä kohdennetaan käyttöveden kulutus, jos asunnoissa asuu todella erikokoiset perheet? 50/50 -periaate ei todellakaan toimi.
VastaaPoistaHyvä pointti tuo aurinkoenergian kerääminen. Sitä ei ehditty edes miettiä. Maalämpöpumpussa on kuitenkin asennettuna valmius aurinkoenergialle. Eli todennäköistä on sen lisääminen tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista.
Ehdottomasti kaikki omat systeemit, on kokemusta yhteisistä ja se ei ole hyvä asia, aina tulee jotain sanomista että kyllä me tai miksi te. Omat ehdottomasti. Mia
VastaaPoista