keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

LUKEKAA!! Räjäytysfirman vedätys

Niin paljon on puhuttu maanrakentajien ja louhijoiden epämääräisestä hinnoittelusta. Monelta taholta olemme kuulleet siitä, miten paljon ilmaa on monien maarakennusfirmojen hinnoittelussa. Tuntuu, että päivän hinta muodostuu asiakkaan pärstäkertoimen mukaan. Ja jos olet ensikerta rakentaja ja ennestään tuntematon rakennusmaailmassa, olet erityisen hyvä "uhri". On helpompi vedättää amatööriä kuin ammattilaista.

Meillä kävi näin. Saimme marraskuussa 2011 tarjouksen kallionporaus Soiniselta, jossa kallion räjäytykselle on annettu hinta ilman voimassaolopäivää. Meidän oli tarkoitus räjäyttää yhtäaikaa naapuritontin rakentajan kanssa. Naapuri sai luvat kerralla ja pääsi räjäytyshommiin keväällä 2012. Sovimme räjäytysfirman kanssa suullisesti, että heidän antamansa tarjous pätee meille edelleen, vaikka naapuri oli jo tonttinsa louhinut. Olen puhelimitse pitänyt räjäytysfirmaa ajan tasalla meidän lupa-asiassa. Ja olemme jo varhain sanoneet, että otamme palvelun heiltä, kunhan sama tarjous pätee. Ja tämä ollut ok.
Nyt, kun saimme louhintaluvan, kävimme räjäytysliikkeen työnjohtajan kanssa tontilla ja sovimme alustavan aikataulun pinnassa olevien kivenlohkareiden räjäytykseen. Olimme tapaamisessa siskoni kanssa (eli kaksi naista!). Tontilla käynnin jälkeen työnjohtaja soitti minulle ja ilmoitti, että hinta on muuten noussut. Hintaan on tullut kesälisä, joka olisi 25%. Lisähintaan vaikuttaa kuulemma myös se, ettemme louhineet alustavan suunnitelman mukaisesti naapurin kanssa samaan aikaan. Ja sehän ei ollut meistä kiinni (kaupungin kanssa väännettiin lupakuvien kanssa monta kuukautta)!! Onpa raukkamaista toimintaa. Ensi viikolla pitäisi aloittaa pintaräjäytykset, niin eipä ole helppoa saada miltään firmalta palvelua viikon varoitusajalla. Varsinkin, kun nyt on maarakentajien hektisin aika tehdä töitä.
Olen ollut yhteydessä firman omistajaan ja katsotaan miten käy. Työnjohtaja ei suostu enää keskustelemaan puhelimessa, vaan lyö luurin korvaan. Kehottaa ottamaan räjäytykset muualta, kun emme suostuneet hinnan nousuun. Täytyy sanoa, että vastuuttomuus kukoistaa. Joka tapauksessa tälläinen toiminta ärsyttää suunnattomasti. Tulee mieleen valitettavasti myös se, että oltiin työnjohtajan tapaamisessa naisten kesken. Jos paikalla olisivat olleet perheen miehet, olisiko sama vedätys käynyt? Herää kysymys.

Kyseinen räjäytysfirma on vaikuttanut luotettavalta ja tehnyt hyvää työtä esim. naapurin tontilla ja yhteisellä tieosuudellamme. Lukeepa heidän nettisivuillaan "luotettava kumppani". Eipä todellakaan tunnu enää siltä. Tämä firma menee mustalle listalle. Valitettavasti.

8 kommenttia:

  1. Palkitse ihmeessä kyseinen firma ilmaisella mainostilalla laittamalla nimi rohkeesti esille!

    Eipähän tarvii muiden lukijoiden soitella enää samaan puljuun.

    Lienee ainoa keino miten pieni kuluttaja pystyy protestoimaan mielivaltaista yritystä kohtaan.

    VastaaPoista
  2. Harmillinen tilanne. Ei satu minullakaan tuttavapiirissä olemaan yhtään räjäystysalan yrittäjää, niitä töitä niin harvoin tarvitsee.

    Näitä tilanteita joskus sattuu, että annetusta tarjouksesta huolimatta haluttaisiin lisää rahaa. Kerran itselleni kävi niin, että oli tilattu parvekeremontti, ja tarjouskilpailun perusteella valittu halvin urakoitsija purkamaan parvekelasit pois remontin tieltä. Parin parvekkeen jälkeen urakoitsija soittaa ja sanoo, että hän lopettaa hommat siihen, se olikin isompi työ mitä hän luuli, eikä hänen kannata sovitulla hintaa jatkaa hommia. Työt oli pakko tehdä, kun toinen remontti piti alkaa seuraavalla viikolla, ja sitä ennen paikat piti olla siivottuna. Kyllä siinä keskusteltiin myös pitkä tovi, ja lopulta työt saatiin jatkumaan, yhtään lisää ei maksettu.

    Sama juttu tässä, kai se pika-aikataululla aina joutuu asiat sopimaan sen urakoitsijan kanssa, joka on tullut valituksi.

    Kirjallinen tarjous on mielestäni sitova, eli jos alatte keljuilemaan takaisin päin, niin vastaatte suullisesti "okei", homma tehdään, siitä tulee sitten 25%:lla korotettu lasku, mutta maksatte siitä vain tarjouksessa sovitun osuuden. Antaa urakoitsijan hakea loput oikeusteitse, jos haluaa ja pystyy.

    Urakoitsijan nettisivuilla mainittu perustamisvuosi lienee oikeasti 2004 (ei 2001, tai ainakin Y-tunnus on annettu 13.01.2004). Tilaajavastuu.fi sivujen mukaan asiat on kunnossa, eli verot ja pakolliset sos.sivukulut on asian mukaisesti maksettu. Yritys tekee myös melkoista voittoa, viimeisen vuoden aikana liikevaihto on tuplaantunut 3,5 MEUR:iin ja siitä voittoa on jäänyt puoli miljoonaa:

    http://yritys.taloussanomat.fi/y/kallionporaus-arto-soininen-oy/askola/1873572-6/

    (eikä tässä mitään pahaa, tokihan jokainen yritys saa tehdä niin paljon liikevaihtoa ja voittoa kuin haluaa, kunhan myös verottaja saa oman osuutensa, ja ainakin siinä suhteessa asiat olivat siis kunnossa)

    VastaaPoista
  3. Taisin mainita firman jo tekstissä, mutta kertaus on opintojen äiti eli kyseessä Kallionporaus Soininen. Itse herra Soininen on hyvin asiallinen ja ammattimainen, mutta heidän herra työnjohtaja mustasi firman maineen epäammattimaisuudellaan. Valitettavasti.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kiinnostavasta kommentista Mika. Luin saman taloussanomien jutun ja firma kyllä tahkoaa rahaa. Vaikka heillä töitä varmasti riittää, eikä ole asiakkaista pulaa, niin jossain kohtaa menee asiakaspalvelussakin hyvän maun raja.

    VastaaPoista
  5. sama käytös kyseiseltä herralta meidänkin kohdalla...joten yhdessä tuumimme ja vaihdoimme firmaa

    VastaaPoista
  6. Kun firmalla menee hyvin, on ilmeisesti varaa heittäytyä ylimieliseksi "pikku urakoiden asiakkaita" kohtaan!

    VastaaPoista
  7. saatanan urpot, kai te tajuutte että duunista maksetaan. lopettakaa se vikinä. jos ei passaa nii poratkaa ja paukutelkaa itse.

    VastaaPoista
  8. Niin kuin tässäkin tapauksessa.. Kun laittoi firman kilpailutukseen, säätyi tässäkin kohtaa iso penni rakentajan rahaa. Tyhmähän se on, joka maksaa "ylihintaa" ja menee typerien vedättäjien talutusnarussa!

    VastaaPoista